Vridna chokladbullar
Jag har prövat många recept på bullar, men dessa vridna chokladbullarna är nog de godaste hittills. Givetvis kan man byta ut chokladen mot något annat om man vill, kanske blåbär eller kanel. Det är bara att låta fantasin flöda. :-)
Chokladfantast som jag är, har jag givetvis följt original-receptet, som jag hittade i tidningen Hembakat.
Vridna chokladbullar
20 st
(jag gjorde dock dubbel sats, och
det blev ca 25-30 st, så det beror på storlek)
25 g jäst
3 dl mjölk, rumsvarm
¾ dl strösocker
1 nypa salt
75 g smör, rumsvarmt
7–9 dl vetemjöl
75–100 g mörk choklad, hackad
Pensling & garnering
1 ägg
25–50 g mörk choklad, smält
florsocker/vaniljsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt socker, salt, smör och mjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och bullarna luftiga. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Knåda in chokladen i degen. Dela den i ca 20 bitar och rulla ut dem till längder, ca 25 cm. Vik varje längd på mitten och tvinna ihop degen. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 10–13 min.
5. Låt bullarna kallna under bakduk på ett galler. Ringla över smält choklad och pudra på florsocker.
Åhh gud vad gott. :D