Trotsålder på barn och hund

Vem uppfann trotsåldern? Det är det värsta nu, så otroligt jobbigt! Melwin är i en 3-års-trots, där han Alltid ska få göra det han vill och säger. Säger man nej eller föreslår någonting annat så vänder han helt. Som imorse, ska jag ge er ett exempel. Vi hade ätit frukost i köket på övervåningen, och skulle gå ner för att bl.a. borsta tänderna. Han var inte så jättesugen på det, så jag öppnade grinden till trappan och skulle gå ner. Han vägrade, så jag drog han till mig i trappan och stängde grinden efter oss. Då vände det helt och han började skrika/gråta/gnälla för att han inte fick öppna grinden(han ville inte ens gå ner först). Så han fortsatte gnälla/skrika/gråta i drygt en halvtimme, försökte ta en napp för nu ville han plötsligt gå och sova. 
 
Jag själv har nu på senaste tiden fått ett otroligt kort tålamod och en kort stubin. Jag själv kan vända ganska fort, speciellt när Melwin blir så här. Det är otroligt jobbigt, speciellt eftersom jag är själv med Melwin på morgonen. På helgerna är ju Niclas hemma, så då kan jag gå ifrån en stund bara för att andas lite.
 
Till råga på allt så är även Zevve i en trotsålder. Han är ju 1 år och 2 månader, men beter sig som en liten valp. Mot mig jävlas han bara, för han lyssnar bättre på Niclas. Man måste vara Jättehård mot Zevve för annars vill han bara fortsätta jävlas. T.ex. så drar han OTROLIGT mycket ute, och INGENTING hjälper. HUR hård man än är, sele/antidrag-sele, kedja, halvstryp eller vanligt halsband. Han blir tokig när det kommer en katt och när man möter de flesta andra hundar. Blir man arg på honom, så bits han. När han är ensam hemma kissar han > i < soffan, och biter på bl.a. soffan och kablarna till tvn. Det är riktiga valpfasoner. Han VET att han inte får, och det är bara när han(och Vissla) är ensam. Annars, är han en väldigt trevlig hund. Han är precis som Vissla, älskar att ligga i sängen och gosa. Som nu när jag skriver detta, ligger han i mitt knä och har verkligen gosat ner sig i min famn. 
 
Nej, det är jättejobbigt... Och svårt. Hur gör man, liksom?